Νίκος Καππάτος: Συντηρητής παλαιών επίπλων, μια σπάνια τέχνη στην Κεφαλονιά

Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου ΚΕΔΕΠ • 20 Ιουλίου 2023

Δυστυχώς οι σεισμοί του 1953 ισοπέδωσαν την Κεφαλονιά, κατέστρεψαν χιλιάδες σπίτια και αφάνισαν νοικοκυριά. Έπιπλα -έργα τέχνης, εκκλησιαστική θησαυροί, οικοσκευές σπιτιών, εικόνες και έπιπλα εκκλησιών ουσιαστικά καταστράφηκαν κάτω απο τους τοίχους των γκρεμισμένων τοίχων.. Λίγα έμειναν .. Ελάχιστα διασώθηκαν..


Και μετά ήρθαν τα δύσκολα. Να στηθεί όπως όπως το σπίτι, να βάλουμε το κεφάλι μας μέσα.. Με τι ψυχή και τι κουράγια, με τι πόρους να συντηρήσεις τα παλιά σου έπιπλα.. 


Υστερα μας πήρε και μας σάρωσε ο μοντερνισμός, η φορμάικα, η ευκολία , το έπιπλο περιορισμένης χρήσης , το φθηνό και το ακριβό.


Κάποιοι κατάφεραν να περισώσουν κάτι απο τα οικογενειακά έπιπλα.. Έτσι σήμερα σε περιορισμένο αριθμό έχουν διασωθεί έπιπλα οικοσκευές, τέμπλα , στασίδια.. Ότι διασώθηκε απαιτεί συντήρηση.. Και τότε έρχεται η ανάγκη της τέχνης του επιπλοποιού – συντηρητή παλαιών επίπλων.. Δουλειά που απαιτεί γνώσεις και ιδιαίτερη τέχνη..


Επιπλοποιός συντηρητής παλαιών επίπλων στην Κεφαλονιά είναι ο Νίκος Καππάτος. Γνώσεις, τέχνη, μεράκι.. Ο Τάκης Τόκκας, διευθυντής του 
casa-Museo Καραβόμυλος, μας τον συστήνει..

Ο Νίκος Καππάτος γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το έτος 1975, με γονείς τον Μιχάλη Καππάτο από τα Δηλινάτα και την Άννα Στεφανάτου Πιεράτου από τα Λαταβινάτα. Αποφοίτησε από το Β’ Λύκειο Αργοστολίου το 1993 όπου διακρίθηκε στα μαθήματα καλών τεχνών και ιδιαίτερα στην ζωγραφική με την καθοδήγηση της καθηγήτριάς του αποφοίτου της Α.Σ.Κ.Τ, Αγλαΐας Χριστιανού. Τα έτη 1993-1994 φοίτησε στην Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων (ΣΔΣΤΕ), τμήμα Εφαρμοσμένων Τεχνών με ειδικότητα στο design και κατασκευή επίπλου.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΠΠΑΤΟΣ

Μετά την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας το 1996, άρχισε να εργάζεται σαν λαουρέντες ρεμεσιέρης δηλαδή βοηθός ξυλουργού δίπλα στον πατέρα του, απόφοιτο το 1955 της Ξυλουργικής Σχολής Αργοστολίου του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητος που τελούσε υπό την αιγίδα του Βασιλέως Παύλου. Εκεί έλαβε στέρεες βάσεις του τεχνίτη ξυλουργού και επιπλοποιού.

Στη συνέχεια στην Κεφαλονιά, μαθήτευσε επί σειρά ετών, ως βοηθός, δίπλα στον σημαντικό επιπλοποιό και συντηρητή παλαιών επίπλων Σπύρο Αγαμέμνωνος Μαρκάτο, ο οποίος του μετέδωσε τα μυστικά του λουστραρίσματος με γομαλάκα αλλά και την συντήρηση επίπλων και εκκλησιαστικών ξύλινων αντικειμένων.


Το έτος 2011 παρακολούθησε σειρά μαθημάτων στο εργαστήριο του Κεφαλονίτη ινταγιαδόρου δηλαδή ξυλογλύπτη Νίκου Σκιαδαρέση στο εργαστήριο του στην Αγία Ευφημία.



Ο Νίκος Καππάτος ξεκίνησε την αυτόνομη επαγγελματική του δραστηριότητα το 2002 με τρεις κυρίως δραστηριότητες.

Η πρώτη αφορά την συντήρηση και αναπαλαίωση των παλαιών επίπλων. Η τεχνογνωσία και η μετάδοση των μυστικών των προαναφερομένων μαστόρων στον Νίκο Καππάτο έχει το καλύτερο αποτέλεσμα στο κάθε παλιό έπιπλο που του εμπιστεύονται. Τηρεί όλη την διαδικασία για την απεντόμωση, συντήρηση και αποκατάστασή τους. Λουστράρονται με την παραδοσιακή χειροποίητη τεχνική της γομαλάκα που απαιτεί επίπονη και μακρά διαδικασία αλλά χαρίζει στο ξύλο στιλπνότητα και υφή σχεδόν βελούδινη!

Η δεύτερη αφορά την κατασκευή νέων επίπλων σε ρυθμό επτανησιακό, σύγχρονο ή σε οποιαδήποτε άλλο, με δυνατότητα επιλογής λουστραρίσματος και με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Επίσης με επιτυχία επιδίδεται και στη τεχνική ιντερσιάτο δηλαδή στην μαρκετερί.



Η τρίτη αφορά την κατασκευή νέων κιβωρίων, στασιδιών, θρόνων και προσκυνηταρίων για ναούς και με επίθετη ξυλογλυπτική χειροποίητη εργασία σε Επτανησιακό ρυθμό.
Έχει βραβευθεί για την συμμετοχή του σε έκθεση από την Unesco Κεφαλονιάς και έχει συμμετάσχει σε έκθεση επίπλου, από κοινού με τον σπουδαίο και πεπαιδευμένο ινταγιαδόρο εκκλησιαστικών τέμπλων Παναγή Κόκκινο, στον εκθεσιακό χώρο του Ionian Center στον Καραβόμυλο Κεφαλονιάς.

Ο Νίκος Καππάτος έχει συντηρήσει αρκετά από τα μόμπιλα/έπιπλα του 19ου αιώνα που βρίσκονται στο casa-Museo/οίκος-Μουσείο στον Καραβόμυλο Κεφαλονιάς.


Τάκης Τόκκας
Για το casa-Museo Καραβόμυλος Κεφαλονιά

Δείτε ακόμη...

Γενικά Αρχεία Κράτους, Τμήμα Κεφαλονιάς
Από Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου ΚΕΔΕΠ 19 Ιουνίου 2024
Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ),Τμήμα Κεφαλονιάς τίμησαν την διεθνή ημέρα των αρχείων με ξενάγηση στις 18 ιουνίου στα κτήρια που στεγάζεται στο Αργοστόλι επι των οδών Γερμενή και Κοντομίχαλου.
Στην Κεφαλονιά η εκκλησιαστική γιορτή τ’ Αdιμήρι /Αντιμήρι στις 23 Αυγούστου. Του Τάκη Τόκκα
Από Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου ΚΕΔΕΠ 20 Ιουλίου 2023
Στην Κεφαλονιά η εκκλησιαστική γιορτή τ’ Αdιμήρι /Αντιμήρι στις 23 Αυγούστου. Σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη και παράδοση οι μεγάλες γιορτές της χριστιανοσύνης με πρότυπο τις εβραϊκές γιορτές έχουν προεόρτια, εόρτια, μεθεόρτια και διαρκούν οκτώ ημέρες. Τ’ Αντιμήρι ή Αντιμίρι, (παλιότερα στην σελίδα αυτή με ανάρτηση αναγνώστριας, έχει προταθεί η γραφή της λέξης με –οι-από το αρχαίο <αντίμοιρος>= αυτός πού παίρνει ίση μερίδα- απόδοση- γιορτασμού με την ημέρα της γιορτής), δηλαδή η απόδοση της γιορτής & τα εννιάμερα της Παναγίας, ανήκουν στα μεθεόρτια και εξακολουθούν να έχουν τον γιορταστικό χαρακτήρα ενώ για κάποιους μελετητές συμπεριλαμβάνει και το πανηγύρι.
ΤΑΚΗΣ ΤΟΚΚΑΣ – Με το ζεύγος Γιώργου και Τερέζας Θεοδόση
Από Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου ΚΕΔΕΠ 19 Ιουλίου 2023
Στην Αθήνα βρέθηκε αυτές τις ημέρες ο Τάκης Τόκκας και όπως πάντα σε κάθε ταξίδι συναντάει και τους αγαπημένους του φίλους, το ζεύγος Γιώργου και Τερέζας Θεοδόση , προέδρου και αντιπροέδρου αντίστοιχα της Levante Ferries..
Περισσότερα Άρθρα
Share by: