Casa Museo / Οίκος Μουσείο : Mια πολιτιστική πρόταση στον Καραβόμυλο Κεφαλονιάς

ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΟΝΙΟΥ • 17 Νοεμβρίου 2022

18 Mαϊου – Διεθνής Ημέρα Μουσείων!

Αφιέρωμα σε ένα ιδιωτικό μουσείο στον Καραβόμυλο, το casa Museo, που τιμά και κοσμεί τον πολιτισμό μας, με ιδρυτή τον Τάκη Τόκκα.

Mια πολιτιστική πρόταση στον Καραβόμυλο Κεφαλονιάς


Σε μια εποχή που τα πάντα αλλάζουν γρήγορα και οι πληροφορίες διακινούνται ταχύτατα, χωρίς έλεγχο αυθεντικότητας, οι πόλεις έχουν αρχίσει να ψάχνουν τρόπο οριοθέτησης και επαναπροσδιορισμού της ταυτότητάς τους με σκοπό να μην αφήσουν πολύτιμες πληροφορίες να χαθούν αμετάκλητα στο πέρασμα του χρόνου.


Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η δημιουργία μουσείων πόλης βρίσκει πρόσφορο έδαφος τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα καθώς οι σύγχρονες τάσεις ταυτίζονται με την ενίσχυση του πολιτισμού, πεδίο, όπου τα μουσεία οφείλουν να αποτελέσουν βασική συνιστώσα.


Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ενδιαφέρον να μελετηθεί τόσο η ιδιωτική πρωτοβουλία στην ίδρυση και λειτουργία μουσείων πόλεων όσο και η δυναμικότητα της συμμετοχής των πολιτών σε αυτά. Εξάλλου, σύμφωνα με τις βασικές μουσειολογικές θεωρίες, εάν ένα μουσείο δεν κατορθώσει να αγκαλιάσει και να αγκαλιαστεί από τους πολίτες, εάν δεν έχει βαθιές ρίζες στην τοπική ιστορία ή δεν ανοίξει γόνιμο διάλογο με αυτήν, δύσκολα θα μπορέσει να πετύχει τον σκοπό του και ούτε ίσως, ακόμα, να μπορέσει να επιβιώσει.


Με αυτό το σκεπτικό πρέπει να μελετηθεί εν προκειμένω η περίπτωση του « casa-Museo/οίκος-Μουσείο» στον Καραβόμυλο Κεφαλονιάς.


ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΟΝΙΟΥ

Το καλοκαίρι του 2009 ιδρύθηκε ο μη κερδοσκοπικός φορέας «Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου» με έδρα τον Καραβόμυλο Κεφαλονιάς, ο οποίος έδωσε προτεραιότητα, λόγω των καταστρεπτικών σεισμών του 1953, στην κατασκευή ενός μουσειακού χώρου.


Το μουσείο επέλεξε το ίδιο το όνομά του. Δεν πρόκειται για μία ιστορική οικία που μετατρέπεται σε μουσείο -αν και περιέχει αντικείμενα ιστορικών προσώπων- αλλά ούτε για ένα λαογραφικό μουσείο.


Πρόκειται για ένα νέο κτήριο, μετά τους σεισμούς τους 1953 που είναι στον παλιό ρυθμό διαμορφωμένο εξωτερικά και εσωτερικά, μέσα σε ένα καταπράσινο κήπο που φιλοξενεί αντικείμενα και έπιπλα τουλάχιστον 2,5 αιώνων ιστορίας, θέλοντας να αποδώσει τιμή σε όλους εκείνους τους προγόνους μας που έκαναν γνωστή την Κεφαλονιά και γενικότερα τον Ιόνιο χώρο, στα πέρατα της γης.


Αποτελεί επίσης το όνειρο ζωής για την Περιστέρα και τον Τάκη Τόκκα.

ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΟΝΙΟΥ

Ο επισκέπτης από το εξωτερικό πορτόνι μπαίνει στην κούρτη (αυλή) που είναι στρωμένη με κεφαλονίτικο πωρόλιθο. Η μπασιά(είσοδος) στο μουσείο γίνεται από την λότζα και στη συνέχεια είναι το επόμενο δωμάτιο το τινέλλο (τραπεζαρία) όπου υπάρχουν αντικείμενα και έπιπλα από το δεύτερο μισό του 18ου,, ,τον 19ο έως και τις αρχές του 20ου αιώνα που συνθέτουν την  επιβλητική ατμόσφαιρα του δωματίου. Ο κοριντόρος(διάδρομος) ενώνει τους χώρους του σπιτιού και είναι διακοσμημένος με ανάλαφρα έπιπλα του 19ου αιώνα. Στη σάλα, αυθεντικά έπιπλα και αντικείμενα του 18ου, 19ουκαι του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, δημιουργούν την εκλεπτυσμένη ατμόσφαιρα ενός παλιού αρχοντικού. Στην κάμαρα (υπνοδωμάτιο)τα έπιπλα και αντικείμενα από τον 18ο αι τον 19ο αιώνα αποδίδουν την ζεστή και γαλήνια ατμόσφαιρα αυτού του δωματίου.


Το οίκος-Μουσείο/casa-Museo άνοιξε τις πόρτες του 2011, ευελπιστώντας να αποτελέσει ένα παράθυρο στο χρόνο, μια αφετηρία για ένα σύντομο ταξίδι στη μαγική ατμόσφαιρα των παλιών αστικών Επτανησιακών σπιτιών. Είναι μια πρόταση που ελπίζει να ξεκινήσει έναν ευρύτερο διάλογο στο πλαίσιο της ανάδειξης της Κεφαλονίτικης πολιτιστικής ταυτότητας.


Στέλλα Ο. Λιάτου(*)

(*) Ιστορικός - Αρχαιολόγος, ΑΠΘ , Μ.Α. Museum and Artefact Studies, Durham -Πιστοποιημένη στην Εκπαίδευση Ενηλίκων


Φωτογραφίες: Άρης Καβαλιεράτος, Τζόγια Καππάτου, Αλεξάνδρα Ραντουλέσκου, Στέλλα Ο.Λιάτου, Τάκης Τόκκας

Δείτε ακόμη...

Μ. Πέμπτη
Από Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου ΚΕΔΕΠ 18 Απριλίου 2025
Μετά την θεία λειτουργία οι καμπάνες χηρεύουν μέχρι το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Στα μικράτα μου θυμώμαι να γίνεται η έξοδος του Επιταφίου το χάραμα, γύρω στις 4:30π.μ και να επιστρέφει στην εκκλησιά γύρω στις 5:30 π.μ.
Γενικά Αρχεία Κράτους, Τμήμα Κεφαλονιάς
Από Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου ΚΕΔΕΠ 19 Ιουνίου 2024
Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ),Τμήμα Κεφαλονιάς τίμησαν την διεθνή ημέρα των αρχείων με ξενάγηση στις 18 ιουνίου στα κτήρια που στεγάζεται στο Αργοστόλι επι των οδών Γερμενή και Κοντομίχαλου.
Στην Κεφαλονιά η εκκλησιαστική γιορτή τ’ Αdιμήρι /Αντιμήρι στις 23 Αυγούστου. Του Τάκη Τόκκα
Από Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου ΚΕΔΕΠ 20 Ιουλίου 2023
Στην Κεφαλονιά η εκκλησιαστική γιορτή τ’ Αdιμήρι /Αντιμήρι στις 23 Αυγούστου. Σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη και παράδοση οι μεγάλες γιορτές της χριστιανοσύνης με πρότυπο τις εβραϊκές γιορτές έχουν προεόρτια, εόρτια, μεθεόρτια και διαρκούν οκτώ ημέρες. Τ’ Αντιμήρι ή Αντιμίρι, (παλιότερα στην σελίδα αυτή με ανάρτηση αναγνώστριας, έχει προταθεί η γραφή της λέξης με –οι-από το αρχαίο <αντίμοιρος>= αυτός πού παίρνει ίση μερίδα- απόδοση- γιορτασμού με την ημέρα της γιορτής), δηλαδή η απόδοση της γιορτής & τα εννιάμερα της Παναγίας, ανήκουν στα μεθεόρτια και εξακολουθούν να έχουν τον γιορταστικό χαρακτήρα ενώ για κάποιους μελετητές συμπεριλαμβάνει και το πανηγύρι.
Περισσότερα Άρθρα