Στην Κεφαλονιά χηρεύουνε οι καμπάνες από τη Μ. Πέμπτη ως την Γκλόρια το Μ. Σαββάτου

Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου ΚΕΔΕΠ • 18 Απριλίου 2025

Σε ανάρτησή μας στο φιλόξενο Kefaloniapress στις 22 Απριλίου 2022 είχαμε γράψει την παράκληση ότι πρέπει, επιτέλους, να εισακουσθεί το αίτημα της πλειοψηφίας των κατοίκων της Κεφαλονιάς και να γίνει σεβαστή η μακραίωνη Κεφαλονίτικη εκκλησιαστική παράδοση και στην Μεγάλη Εβδομάδα. Δυστυχώς και με μεγάλη λύπη ακούσαμε σήμερα τις καμπάνες να σημαίνουν, ακόμη και διπλοκάμπανο πανηγυρικάτο και πλησίον του Μητροπολιτικού Μεγάρου στο Αργοστόλι! Οπότε αύριο αναμένεται να σημαίνουν οι καμπάνες σε τακτά διαστήματα νεκρικάτα! Όπως τα τελευταία χρόνια! 


Στην Κεφαλονιά το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης γίνεται στους ναούς ο εσπερινός και η θεία λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Οι ιερείς ενδύονται με μαύρα άμφια ενώ με μαύρες κορδέλες διακοσμούν εσωτερικά τους ναούς. Εξωτερικά στις κουρτελάδες των ναών επάνω στο σταντάρντο οι παντιέρες είναι μετζάστρες. Μετά την θεία λειτουργία οι καμπάνες χηρεύουν μέχρι το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Στα μικράτα μου θυμώμαι να γίνεται η έξοδος του Επιταφίου το χάραμα, γύρω στις 4:30π.μ και να επιστρέφει στην εκκλησιά γύρω στις 5:30 π.μ. Μετά συνεχιζόταν η λειτουργία και όταν έψαλλαν τον ύμνο «Τον Κύριο υμνείτε(…)», ακολουθούσε ο «Απόστολος» και μετά το «Ανάστα ο Θεός» που τότε γινόταν και γίνεται η Γκλόρια ή η Πρώτη Ανάσταση! Τότε μέσα στους ναούς από το γυναιτίκι ή από το καμπαναριό ή και από τα σπίτια τους οι νοικυράδες έριχταν με φόρα να σπάσει και να φύγει το κακό όποιο πήλινο αγγειό είχανε μισοσπασμένο. Τότε και μόνο οι καμπάνες ξεχηρεύανε!


Για διαφορετικούς λόγους στα νεότερα χρόνια μετατέθηκε το ωράριο των ακολουθιών.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης γνωρίζει πλέον την τοπική Κεφαλονίτικη και συγχρόνως πανεπτανησιακή εκκλησιαστική παράδοση και το άσβηστο και διακαές ενδιαφέρον των κατοίκων για την διατήρησή της. Οπότε, ας δώσει τις κατευθυντήριες σχετικές οδηγίες για να χηρέψουν οι καμπάνες, όπως ακριβώς έκαμε παλαιότερα και δεν μεταδίδεται εξωτερικά από τους ναούς με μεγάφωνα η θεία λειτουργία.


Γλωσσάρι 

Γυναιτίκι,το=γυναικωνίτης

Κουρτελάδα,η=περιτειχισμένη αυλή

Μετζάστρα=μεσίστια

Παντιέρα,η =σημαία

Σταντάρντο,το=κοντάρι 


Τάκης Τόκκας

Δείτε ακόμη...

Γενικά Αρχεία Κράτους, Τμήμα Κεφαλονιάς
Από Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου ΚΕΔΕΠ 19 Ιουνίου 2024
Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ),Τμήμα Κεφαλονιάς τίμησαν την διεθνή ημέρα των αρχείων με ξενάγηση στις 18 ιουνίου στα κτήρια που στεγάζεται στο Αργοστόλι επι των οδών Γερμενή και Κοντομίχαλου.
Στην Κεφαλονιά η εκκλησιαστική γιορτή τ’ Αdιμήρι /Αντιμήρι στις 23 Αυγούστου. Του Τάκη Τόκκα
Από Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου ΚΕΔΕΠ 20 Ιουλίου 2023
Στην Κεφαλονιά η εκκλησιαστική γιορτή τ’ Αdιμήρι /Αντιμήρι στις 23 Αυγούστου. Σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη και παράδοση οι μεγάλες γιορτές της χριστιανοσύνης με πρότυπο τις εβραϊκές γιορτές έχουν προεόρτια, εόρτια, μεθεόρτια και διαρκούν οκτώ ημέρες. Τ’ Αντιμήρι ή Αντιμίρι, (παλιότερα στην σελίδα αυτή με ανάρτηση αναγνώστριας, έχει προταθεί η γραφή της λέξης με –οι-από το αρχαίο <αντίμοιρος>= αυτός πού παίρνει ίση μερίδα- απόδοση- γιορτασμού με την ημέρα της γιορτής), δηλαδή η απόδοση της γιορτής & τα εννιάμερα της Παναγίας, ανήκουν στα μεθεόρτια και εξακολουθούν να έχουν τον γιορταστικό χαρακτήρα ενώ για κάποιους μελετητές συμπεριλαμβάνει και το πανηγύρι.
Νίκος Καππάτος: Συντηρητής παλαιών επίπλων, μια σπάνια τέχνη στην Κεφαλονιά
Από Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου ΚΕΔΕΠ 20 Ιουλίου 2023
Δυστυχώς οι σεισμοί του 1953 ισοπέδωσαν την Κεφαλονιά, κατέστρεψαν χιλιάδες σπίτια και αφάνισαν νοικοκυριά. Έπιπλα -έργα τέχνης, εκκλησιαστική θησαυροί, οικοσκευές σπιτιών, εικόνες και έπιπλα εκκλησιών ουσιαστικά καταστράφηκαν κάτω απο τους τοίχους των γκρεμισμένων τοίχων.. Λίγα έμειναν .. Ελάχιστα διασώθηκαν.. Και μετά ήρθαν τα δύσκολα. Να στηθεί όπως όπως το σπίτι, να βάλουμε το κεφάλι μας μέσα.. Με τι ψυχή και τι κουράγια, με τι πόρους να συντηρήσεις τα παλιά σου έπιπλα.. Υστερα μας πήρε και μας σάρωσε ο μοντερνισμός, η φορμάικα, η ευκολία , το έπιπλο περιορισμένης χρήσης , το φθηνό και το ακριβό. Κάποιοι κατάφεραν να περισώσουν κάτι απο τα οικογενειακά έπιπλα.. Έτσι σήμερα σε περιορισμένο αριθμό έχουν διασωθεί έπιπλα οικοσκευές, τέμπλα , στασίδια.. Ότι διασώθηκε απαιτεί συντήρηση.. Και τότε έρχεται η ανάγκη της τέχνης του επιπλοποιού – συντηρητή παλαιών επίπλων.. Δουλειά που απαιτεί γνώσεις και ιδιαίτερη τέχνη.. Επιπλοποιός συντηρητής παλαιών επίπλων στην Κεφαλονιά είναι ο Νίκος Καππάτος. Γνώσεις, τέχνη, μεράκι.. Ο Τάκης Τόκκας, διευθυντής του casa-Museo Καραβόμυλος , μας τον συστήνει..
Περισσότερα Άρθρα