Εκθέσεις έργων των Παναγιώτη Κόκκινου και Νίκου Καππάτου

ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΟΝΙΟΥ • 18 Νοεμβρίου 2022

Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου

Ionian center

Καραβόμυλος- Κεφαλονιά


Εκθέσεις Πολιτισμού Θέρους 2016


Παναγιώτης Κόκκινος

Εργο Παναγιώτη Κόκκινου

Συνεχίζοντας την μακραίωνη παράδοση τση φαμελιάς του, από τον 17ο και 18ο αιώνα με αντενάτους ινταγιαδόρους ξύλινων εκκλησιαστικών ειδών και πιτόρους θρησκευτικών εικόνων, ο Κεφαλονίτης Παναγιώτης Κόκκινος συγκαταλέγεται στους σημερινούς σημαντικούς Επτανήσιους και όχι μόνο, ινταγιαδόρους. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές στην Κεφαλονιά, μαθήτευσε σε μάστορα της ξυλογλυπτικής στην Αθήνα και στην συνέχεια παρατηρώντας τα εκπληκτικά ιντάγια ξύλινα τέμπλα της Κεφαλονιάς, πειραματίστηκε και βρήκε τον δικό του τρόπο έκφρασης. Τα έργα του τα χαρακτηρίζει η τρισδιάστατη ξυλογλυπτική ακλουθώντας τον Επτανησιακό αλλά και ροκοκό και μπαρόκο ρυθμό-τόσο στην εκκλησιαστική τέχνη όσο και στην κατασκευή μόμπιλων για σπίτια- και που όταν απαιτείται, το χρυσώνει κατά τον παλιό Βενετσιάνικο τρόπο. Υψηλής τέχνης τέμπλα, θρόνοι, ουρανίες βρίσκονται σε εκκλησιές στην Κεφαλονιά και έπιπλα σε σπίτια και ιδιωτικές συλλογές. Το εργαστήριο του βρίσκεται στο Πυργί Κεφαλονιάς.


Νίκος Καππάτος

Εγο Νίκου Καππάτου

Γεννήθηκε στην Κεφαλονιά και από μικρή ηλικία μαθήτευε στο εργαστήριο του πατέρα του Μιχάλη Καππάτου που ήταν απόφοιτος Ρεμεσιέρης δλδ ξυλουργός /επιπλοποιός, από την Σχολή Ξυλουργών Μέτελας Αργοστολίου το 1955. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του παρακολούθησε μαθήματα design επίπλου και επιπλοποιίας στην Σιβιτανίδειο Σχολή και στη συνέχεια μαθήτευσε στον σημαντικό μάστορα ρεμεσιέρη αλλά και συντηρητή επίπλων Σπύρο Μαρκάτο. Ο ικανός Ν.Κ από το 2002 που ξεκίνησε η επαγγελματική του δραστηριότητα, μεταπλάθει το ξύλο και δημιουργεί χειροποίητα, Επτανησιακού ρυθμού μόμπιλα για κάθε σπίτι. Τα έπιπλα αυτά λουστράρονται με την τεχνική της γομαλάκα, βεβαίως με το χέρι και μετά από επίπονη και μακρά διαδικασία, αποκτούν μοναδική στιλπνότητα και υφή σχεδόν βελούδινη! Το εργαστήριο του είναι στα Διλινάτα.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Διαπολιτισμικού Κέντρου Ιονίου-Ionian center-, στο άλσος της λίμνης Καραβομύλου Κεφαλονιάς από 01/09-07/09/2016 και με ώρες 18.30-20.30 μ.μ.


Για το Δ.Κ.Ι


Τάκης Τόκκας

Δείτε ακόμη...

Γενικά Αρχεία Κράτους, Τμήμα Κεφαλονιάς
Από Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου ΚΕΔΕΠ 19 Ιουνίου 2024
Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ),Τμήμα Κεφαλονιάς τίμησαν την διεθνή ημέρα των αρχείων με ξενάγηση στις 18 ιουνίου στα κτήρια που στεγάζεται στο Αργοστόλι επι των οδών Γερμενή και Κοντομίχαλου.
Στην Κεφαλονιά η εκκλησιαστική γιορτή τ’ Αdιμήρι /Αντιμήρι στις 23 Αυγούστου. Του Τάκη Τόκκα
Από Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου ΚΕΔΕΠ 20 Ιουλίου 2023
Στην Κεφαλονιά η εκκλησιαστική γιορτή τ’ Αdιμήρι /Αντιμήρι στις 23 Αυγούστου. Σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη και παράδοση οι μεγάλες γιορτές της χριστιανοσύνης με πρότυπο τις εβραϊκές γιορτές έχουν προεόρτια, εόρτια, μεθεόρτια και διαρκούν οκτώ ημέρες. Τ’ Αντιμήρι ή Αντιμίρι, (παλιότερα στην σελίδα αυτή με ανάρτηση αναγνώστριας, έχει προταθεί η γραφή της λέξης με –οι-από το αρχαίο <αντίμοιρος>= αυτός πού παίρνει ίση μερίδα- απόδοση- γιορτασμού με την ημέρα της γιορτής), δηλαδή η απόδοση της γιορτής & τα εννιάμερα της Παναγίας, ανήκουν στα μεθεόρτια και εξακολουθούν να έχουν τον γιορταστικό χαρακτήρα ενώ για κάποιους μελετητές συμπεριλαμβάνει και το πανηγύρι.
Νίκος Καππάτος: Συντηρητής παλαιών επίπλων, μια σπάνια τέχνη στην Κεφαλονιά
Από Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου ΚΕΔΕΠ 20 Ιουλίου 2023
Δυστυχώς οι σεισμοί του 1953 ισοπέδωσαν την Κεφαλονιά, κατέστρεψαν χιλιάδες σπίτια και αφάνισαν νοικοκυριά. Έπιπλα -έργα τέχνης, εκκλησιαστική θησαυροί, οικοσκευές σπιτιών, εικόνες και έπιπλα εκκλησιών ουσιαστικά καταστράφηκαν κάτω απο τους τοίχους των γκρεμισμένων τοίχων.. Λίγα έμειναν .. Ελάχιστα διασώθηκαν.. Και μετά ήρθαν τα δύσκολα. Να στηθεί όπως όπως το σπίτι, να βάλουμε το κεφάλι μας μέσα.. Με τι ψυχή και τι κουράγια, με τι πόρους να συντηρήσεις τα παλιά σου έπιπλα.. Υστερα μας πήρε και μας σάρωσε ο μοντερνισμός, η φορμάικα, η ευκολία , το έπιπλο περιορισμένης χρήσης , το φθηνό και το ακριβό. Κάποιοι κατάφεραν να περισώσουν κάτι απο τα οικογενειακά έπιπλα.. Έτσι σήμερα σε περιορισμένο αριθμό έχουν διασωθεί έπιπλα οικοσκευές, τέμπλα , στασίδια.. Ότι διασώθηκε απαιτεί συντήρηση.. Και τότε έρχεται η ανάγκη της τέχνης του επιπλοποιού – συντηρητή παλαιών επίπλων.. Δουλειά που απαιτεί γνώσεις και ιδιαίτερη τέχνη.. Επιπλοποιός συντηρητής παλαιών επίπλων στην Κεφαλονιά είναι ο Νίκος Καππάτος. Γνώσεις, τέχνη, μεράκι.. Ο Τάκης Τόκκας, διευθυντής του casa-Museo Καραβόμυλος , μας τον συστήνει..
Περισσότερα Άρθρα
Share by: