Καταστροφική εγκατάλειψη εκκλησίας του 18ου αι. της Ζωοδόχου Πηγής, στο Αργοστόλι

ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΟΝΙΟΥ • 17 Νοεμβρίου 2022

Το Αργοστόλι μετά τους σεισμούς του 1953, έχει απολέσει την ιστορική αρχιτεκτονική του κληρονομιά, με δύο μόνο ιδιωτικά κτήρια να έχουν διασωθεί και μερικά άλλα να έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με την παλιά αρχιτεκτονική. Είναι μια πόλη της οποίας τη σπουδαία αρχιτεκτονική παράδοση στους ναούς, στα καμπαναριά, στα παλάτσα ,στα καντούνια, στο μπουλεβάρι, τα γνωρίζουμε μόνο απο φωτογραφίες.


Στο Αργοστόλι σώθηκε το πιάνο τερένο από το παλάτσο Γκεντιλίνι & Φωκά Κοσμετάτου και το παλατάκι Βρεττού δίπλα από την Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη που είναι κτίσματα του 19ου αιώνα. Η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη ανακατασκευάστηκε στον παλιό της ρυθμό αλλά δυστυχώς όχι με τα επακριβή αρχιτεκτονικά της στοιχεία ενώ στην δεκαετία 1970 ανακατασκευάστηκε η φαμόζα Τούρη δηλαδή ό πύργος τση καμπάνας.


Ωστόσο μας έχει διαφύγει  της προσοχής  ότι στο Αργοστόλι διασώζεται η cappella δηλαδή το ιδιωτικό παρεκκλήσι της ΖωοδόχουΠηγής! Δεν είναι δυνατόν το μόνο κτίσμα του 18ου αιώνα στο Αργοστόλι να βρίσκεται σε αυτή την ημιερειπιώδη κατάσταση, καλυμμένο με βλάστηση και με εναπόθεση σκουπιδιών. Εντός, υπάρχουν τα θαφτικά δηλαδή τα μνήματα των κτητόρων.


Οπωσδήποτε όπου ανήκει σήμερα ιδιοκτησιακά θα πρέπει να βοηθηθεί , εάν είναι ιδιώτης ή αν είναι φορέας ο ίδιος, ώστε να γίνει η απαραίτητη μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης με την βοήθεια βέβαια και της οικείας Ε.Α.Κ.Ι.


Ο Δήμαρχος του Αργοστολιού Θα πρέπει να την συμπεριλάβει στο χάρτη με τα αξιοθέατα της πόλης και να μεριμνήσει  και για την αποκατάστασή της.


Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Η Κεφαλονίτικη Πρόοδος», περίοδος Γ’,τ.4,Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2021.

Τάκης Τόκκας

Για το casa-Museo

Καραβόμυλος Κεφαλονιά


√ Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Τάκη Τόκκα όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟΣ

Οι εικόνες που ακολουθούν τραβήχτηκαν απο το kefaloniapress στις 27/4/2022 και δείχνουν την άθλια κατάσταση που έχει περιέλθει ο ναός.

Η εικόνα απο τον κεντρικό δρόμο. Περιοχή “Εργατικά”, Αργοστόλι.

Καταστροφική εγκατάλειψη εκκλησίας του 18ου αι. της Ζωοδόχου Πηγής Αργοστόλη
Καταστροφική εγκατάλειψη εκκλησίας του 18ου αι. της Ζωοδόχου Πηγής Αργοστόλη

Ο ναός απο την κάτω πλευρά. Το ιερό του Ναού

Καταστροφική εγκατάλειψη εκκλησίας του 18ου αι. της Ζωοδόχου Πηγής Αργοστόλη
Καταστροφική εγκατάλειψη εκκλησίας του 18ου αι. της Ζωοδόχου Πηγής Αργοστόλη

Δείτε ακόμη...

Μ. Πέμπτη
Από Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου ΚΕΔΕΠ 18 Απριλίου 2025
Μετά την θεία λειτουργία οι καμπάνες χηρεύουν μέχρι το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Στα μικράτα μου θυμώμαι να γίνεται η έξοδος του Επιταφίου το χάραμα, γύρω στις 4:30π.μ και να επιστρέφει στην εκκλησιά γύρω στις 5:30 π.μ.
Γενικά Αρχεία Κράτους, Τμήμα Κεφαλονιάς
Από Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου ΚΕΔΕΠ 19 Ιουνίου 2024
Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ),Τμήμα Κεφαλονιάς τίμησαν την διεθνή ημέρα των αρχείων με ξενάγηση στις 18 ιουνίου στα κτήρια που στεγάζεται στο Αργοστόλι επι των οδών Γερμενή και Κοντομίχαλου.
Στην Κεφαλονιά η εκκλησιαστική γιορτή τ’ Αdιμήρι /Αντιμήρι στις 23 Αυγούστου. Του Τάκη Τόκκα
Από Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου ΚΕΔΕΠ 20 Ιουλίου 2023
Στην Κεφαλονιά η εκκλησιαστική γιορτή τ’ Αdιμήρι /Αντιμήρι στις 23 Αυγούστου. Σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη και παράδοση οι μεγάλες γιορτές της χριστιανοσύνης με πρότυπο τις εβραϊκές γιορτές έχουν προεόρτια, εόρτια, μεθεόρτια και διαρκούν οκτώ ημέρες. Τ’ Αντιμήρι ή Αντιμίρι, (παλιότερα στην σελίδα αυτή με ανάρτηση αναγνώστριας, έχει προταθεί η γραφή της λέξης με –οι-από το αρχαίο <αντίμοιρος>= αυτός πού παίρνει ίση μερίδα- απόδοση- γιορτασμού με την ημέρα της γιορτής), δηλαδή η απόδοση της γιορτής & τα εννιάμερα της Παναγίας, ανήκουν στα μεθεόρτια και εξακολουθούν να έχουν τον γιορταστικό χαρακτήρα ενώ για κάποιους μελετητές συμπεριλαμβάνει και το πανηγύρι.
Περισσότερα Άρθρα