Αργοστόλι, το σπίτι με την γοργόνα, έργο της Έφης Σπηλιώτη

Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου ΚΕΔΕΠ • 1 Αυγούστου 2024

Μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1953 που αφάνισαν το νησί και την χώρα του Αργοστολιού, ή νέα πόλη οικοδομήθηκε στα όρια της παλαιάς με τα κύρια κυβερνητικά κτήρια να είναι περίπου στην ίδια θέση. Δυστυχώς οι τότε ιθύνοντες των Αθηνών δεν φρόντισαν, ούτε καν ενδιαφέρθηκαν με πρόσχημα την επείγουσα ανάγκη ανοικοδόμησης α) να εφαρμόσουν το  Ιπποδάμειο ρυμοτομικό πολεοδομικό σχέδιο που θα διευκόλυνε τους κατοίκους και επισκέπτες την νέας πόλης και β)  η νέα πόλη να κτισθεί και να διατηρήσει την μακραίωνη αρχιτεκτονική παράδοση του νησιού.

Η κάτοικοι στην μετασεισμική πόλη προσπαθούσαν να βρουν τους νέους ρυθμούς και βέβαια οι καλλιτέχνες και εδώ πρωτοστάτησαν! Στην Λεωφόρο Βεργωτή βρίσκεται το σπίτι με κήπο της μοναδικής και σπουδαίας ζωγράφου - κεραμίστριας Έφης Σπηλιώτη. Σε αυτό το σπίτι πρώτη η Έφη Σπηλιώτη καθιέρωσε στις αρχές της δεκαετίας 1970 εκθέσεις με τα πολύτιμα πολυσύνθετα έργα της. Η επιτυχία ήταν τεράστια με το φιλότεχνο κοινό να κατακλύζει την έκθεση αλλά και την λεωφόρο. Έγινε το σπίτι σημείο αναφοράς για νέα πόλη! 

Στο σπίτι αυτό η διανοούμενη ζωγράφος και κεραμίστρια Έφη Σπηλιώτη ζωγράφισε στην πρόσοψη μια εμβληματική γοργόνα. Δεν θα μπορούσε εξ άλλου να είναι διαφορετική απεικόνιση γιατί η καλλιτέχνις στο μνημειώδες βιβλίο της «Έφη Γ. Σπηλιώτη,28 Θεές της Θάλασσας, Ωκεανίδες & Νηρηίδες, ένα αφιέρωμα, Συλλογές Φυτράκη 2006,γράφει ανάμεσα στα άλλα, ότι: «H θάλασσα της Κεφαλονιάς σημάδεψε την ζωή μου. Όλα τα παιδικά μου χρόνια ήταν καθοριστικά δεμένα μαζί της(…).ήταν φυσικό να ζωγραφίζω άπειρες γοργόνες, ήλιους, καράβια και ψάρια(…)».


Η γοργόνα αυτή  μέχρι σήμερα σώζεται στην πρόσοψη του σπιτιού!


Τάκης Τόκκας

casa-Museo of Kefalonia

Δείτε ακόμη...

Γενικά Αρχεία Κράτους, Τμήμα Κεφαλονιάς
Από Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου ΚΕΔΕΠ 19 Ιουνίου 2024
Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ),Τμήμα Κεφαλονιάς τίμησαν την διεθνή ημέρα των αρχείων με ξενάγηση στις 18 ιουνίου στα κτήρια που στεγάζεται στο Αργοστόλι επι των οδών Γερμενή και Κοντομίχαλου.
Στην Κεφαλονιά η εκκλησιαστική γιορτή τ’ Αdιμήρι /Αντιμήρι στις 23 Αυγούστου. Του Τάκη Τόκκα
Από Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου ΚΕΔΕΠ 20 Ιουλίου 2023
Στην Κεφαλονιά η εκκλησιαστική γιορτή τ’ Αdιμήρι /Αντιμήρι στις 23 Αυγούστου. Σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη και παράδοση οι μεγάλες γιορτές της χριστιανοσύνης με πρότυπο τις εβραϊκές γιορτές έχουν προεόρτια, εόρτια, μεθεόρτια και διαρκούν οκτώ ημέρες. Τ’ Αντιμήρι ή Αντιμίρι, (παλιότερα στην σελίδα αυτή με ανάρτηση αναγνώστριας, έχει προταθεί η γραφή της λέξης με –οι-από το αρχαίο <αντίμοιρος>= αυτός πού παίρνει ίση μερίδα- απόδοση- γιορτασμού με την ημέρα της γιορτής), δηλαδή η απόδοση της γιορτής & τα εννιάμερα της Παναγίας, ανήκουν στα μεθεόρτια και εξακολουθούν να έχουν τον γιορταστικό χαρακτήρα ενώ για κάποιους μελετητές συμπεριλαμβάνει και το πανηγύρι.
Νίκος Καππάτος: Συντηρητής παλαιών επίπλων, μια σπάνια τέχνη στην Κεφαλονιά
Από Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου ΚΕΔΕΠ 20 Ιουλίου 2023
Δυστυχώς οι σεισμοί του 1953 ισοπέδωσαν την Κεφαλονιά, κατέστρεψαν χιλιάδες σπίτια και αφάνισαν νοικοκυριά. Έπιπλα -έργα τέχνης, εκκλησιαστική θησαυροί, οικοσκευές σπιτιών, εικόνες και έπιπλα εκκλησιών ουσιαστικά καταστράφηκαν κάτω απο τους τοίχους των γκρεμισμένων τοίχων.. Λίγα έμειναν .. Ελάχιστα διασώθηκαν.. Και μετά ήρθαν τα δύσκολα. Να στηθεί όπως όπως το σπίτι, να βάλουμε το κεφάλι μας μέσα.. Με τι ψυχή και τι κουράγια, με τι πόρους να συντηρήσεις τα παλιά σου έπιπλα.. Υστερα μας πήρε και μας σάρωσε ο μοντερνισμός, η φορμάικα, η ευκολία , το έπιπλο περιορισμένης χρήσης , το φθηνό και το ακριβό. Κάποιοι κατάφεραν να περισώσουν κάτι απο τα οικογενειακά έπιπλα.. Έτσι σήμερα σε περιορισμένο αριθμό έχουν διασωθεί έπιπλα οικοσκευές, τέμπλα , στασίδια.. Ότι διασώθηκε απαιτεί συντήρηση.. Και τότε έρχεται η ανάγκη της τέχνης του επιπλοποιού – συντηρητή παλαιών επίπλων.. Δουλειά που απαιτεί γνώσεις και ιδιαίτερη τέχνη.. Επιπλοποιός συντηρητής παλαιών επίπλων στην Κεφαλονιά είναι ο Νίκος Καππάτος. Γνώσεις, τέχνη, μεράκι.. Ο Τάκης Τόκκας, διευθυντής του casa-Museo Καραβόμυλος , μας τον συστήνει..
Περισσότερα Άρθρα
Share by: