Έφη Σπηλιώτη | Έκθεση στην έπαυλη ΠΕΜΑΧΡΙΝΑ Μηνιές Κεφαλονιάς

Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου ΚΕΔΕΠ • 12 Αυγούστου 2024

Έφη Σπηλιώτη

 

Έκθεση στην έπαυλη ΠΕΜΑΧΡΙΝΑ

Μηνιές Κεφαλονιάς

 

Σάββατο 10 & Κυριακή 11 Αυγούστου 2024, 7μ.μ. – 11 μμ.

 

"ΠΑΤΡΙΔΑ

 

ενθυμήσεις, ευγνωμοσύνη, συγγνώμη"

Η ετήσια έκθεση της εξαιρετικής κεραμίστριας –ζωγράφου Έφης Σπηλιώτη, αποτελεί αναμφίβολα σπουδαίο γεγονός στην καλλιτεχνική ζωή της Κεφαλονιάς αλλά και των Επτανήσων και η φετινή έκθεση είναι αφιερωμένη στην «Πατρίδα, ενθυμήσεις, ευγνωμοσύνη, συγγνώμη» παρουσιάζονται έργα της κατασκευασμένα με διαφορετική τεχνική δικής της έμπνευσης.

Η καλλιτέχνις είναι βαθιά σκεπτόμενο άτομο με έντονη δραστηριότητα και ειλικρινές ενδιαφέρον για τη μητέρα φύση, την Γαία, αλλά και τα όντα που μοιράζονται μαζί μας τον πλανήτη και που πολλά εξ αυτών μας συντηρούν. Με ανησυχία παρακολουθεί την αδιαφορία όλων εκείνων που ήπρεπε να ενδιαφέρονται για την σωτηρία του πλανήτη μας και των όλων των όντων που συμβιούν σε αυτόν και στο φετινό προλογικό σημείωμα της έκθεσής της γράφει:(…) Ταυτόχρονα ανα­δεικνύεται έντονα πια κι αυτό που ο άνθρωπος προκαλεί όχι σε εχθρό του αλλά στην μεγάλη του Φίλη, στην Μητέρα, στην Φύση: μια κλιματική αλλαγή που διαφαί­νεται χρόνια και χρόνια και που έχει χτυπήσει ήδη την πόρτα μας… Είμαστε αδιά­φοροι, τυφλοί και κουφοί στις προειδοποιήσεις και τα μηνύματα για τις συνέπειες, συνεχίζεται αμέριμνα και ακάθεκτα η ασέβεια σε όλες της τις μορφές. Τα μεγάλα θηρία της Γης, φάλαινες, ελέφαντες, πύθωνες και κροταλίες δεν την καταστρέφουν∙ την Φύση την τραυματίζει μόνο ο μικρός άνθρωπος, που πιστεύει πως είναι ο απόλυτος κυρίαρχος και πως ο κόσμος όλος έγινε γι’ αυτόν και η Γη γυρίζει για χάρη του. Και πως έχει δικαίωμα και μπορεί να την υποτάξει, να πάει κόντρα στους νόμους της, να την χρησιμοποιήσει μέχρις εξαντλήσεως, να την εκμε­ταλλευτεί, να την αλλοιώσει, να την εξουθενώσει. Κι ενώ υπάρχουμε χάρη στα πλά­σματά της και τα αγαθά της και την αδιάλειπτη, την αδιάκοπη παροχή και προσφορά της και τις αιώνιες δωρεές της, ως αχάριστοι, δεν εκτιμήσαμε την ευεργεσία της, σπάνια την ευχαριστούμε και σπάνια της το ανταποδίδουμε.(…)».

Η ενσυναίσθηση της Ε.Σ, είναι ανιχνεύσιμη και προφανής τόσο στο γραπτό  λόγο όσο και στο καλλιτεχνικό της έργο. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά!

Μέσα στους υπέροχους ημιυπαίθριους χώρους  της έπαυλης Πεμαχρίνα παρουσιάζονται τα εξαιρετικής τέχνης  καλλιτεχνήματα που δημιούργησε   η Έφη σε  στιγμές αυτοσυγκέντρωσης και στοχασμού! Έργα στα οποία η γενέτειρα Κεφαλονιά ανιχνεύεται με την πανδαισία χρωμάτων, ιδιαίτερα το μοναδικό τυρκουάζ του Ιονίου και το μεταφυσικό φως που εκπέμπουν.

Η αεικίνητη και ευγενέστατη οικοδέσποινα κυρία Μανίτα Scocimara,εγγονή του Μαρίνου Γερουλάνου, διαθέτει κάθε χρόνο την έπαυλή της για δυο ημέρες για  να μεταμορφωθεί σε χώρο Τέχνης με τα μοναδικά έργα της Έφης Σπηλιώτη. Στην έκθεση προσήλθαν πολλοί  φιλότεχνοι θαυμαστές του έργου της καλλιτέχνιδας και μετά ακολούθησε τραταμέντο με πιτιτέλια σερβιρισμένα μέσα στις υπέροχες κεραμικές απλάδες της Έφης Σπηλιώτη!

 

Τάκης Τόκκας

Casa-Museo Kefalonia

Πηγή:www.ioniancenter.gr

Δείτε ακόμη...

Γενικά Αρχεία Κράτους, Τμήμα Κεφαλονιάς
Από Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου ΚΕΔΕΠ 19 Ιουνίου 2024
Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ),Τμήμα Κεφαλονιάς τίμησαν την διεθνή ημέρα των αρχείων με ξενάγηση στις 18 ιουνίου στα κτήρια που στεγάζεται στο Αργοστόλι επι των οδών Γερμενή και Κοντομίχαλου.
Στην Κεφαλονιά η εκκλησιαστική γιορτή τ’ Αdιμήρι /Αντιμήρι στις 23 Αυγούστου. Του Τάκη Τόκκα
Από Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου ΚΕΔΕΠ 20 Ιουλίου 2023
Στην Κεφαλονιά η εκκλησιαστική γιορτή τ’ Αdιμήρι /Αντιμήρι στις 23 Αυγούστου. Σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη και παράδοση οι μεγάλες γιορτές της χριστιανοσύνης με πρότυπο τις εβραϊκές γιορτές έχουν προεόρτια, εόρτια, μεθεόρτια και διαρκούν οκτώ ημέρες. Τ’ Αντιμήρι ή Αντιμίρι, (παλιότερα στην σελίδα αυτή με ανάρτηση αναγνώστριας, έχει προταθεί η γραφή της λέξης με –οι-από το αρχαίο <αντίμοιρος>= αυτός πού παίρνει ίση μερίδα- απόδοση- γιορτασμού με την ημέρα της γιορτής), δηλαδή η απόδοση της γιορτής & τα εννιάμερα της Παναγίας, ανήκουν στα μεθεόρτια και εξακολουθούν να έχουν τον γιορταστικό χαρακτήρα ενώ για κάποιους μελετητές συμπεριλαμβάνει και το πανηγύρι.
Νίκος Καππάτος: Συντηρητής παλαιών επίπλων, μια σπάνια τέχνη στην Κεφαλονιά
Από Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου ΚΕΔΕΠ 20 Ιουλίου 2023
Δυστυχώς οι σεισμοί του 1953 ισοπέδωσαν την Κεφαλονιά, κατέστρεψαν χιλιάδες σπίτια και αφάνισαν νοικοκυριά. Έπιπλα -έργα τέχνης, εκκλησιαστική θησαυροί, οικοσκευές σπιτιών, εικόνες και έπιπλα εκκλησιών ουσιαστικά καταστράφηκαν κάτω απο τους τοίχους των γκρεμισμένων τοίχων.. Λίγα έμειναν .. Ελάχιστα διασώθηκαν.. Και μετά ήρθαν τα δύσκολα. Να στηθεί όπως όπως το σπίτι, να βάλουμε το κεφάλι μας μέσα.. Με τι ψυχή και τι κουράγια, με τι πόρους να συντηρήσεις τα παλιά σου έπιπλα.. Υστερα μας πήρε και μας σάρωσε ο μοντερνισμός, η φορμάικα, η ευκολία , το έπιπλο περιορισμένης χρήσης , το φθηνό και το ακριβό. Κάποιοι κατάφεραν να περισώσουν κάτι απο τα οικογενειακά έπιπλα.. Έτσι σήμερα σε περιορισμένο αριθμό έχουν διασωθεί έπιπλα οικοσκευές, τέμπλα , στασίδια.. Ότι διασώθηκε απαιτεί συντήρηση.. Και τότε έρχεται η ανάγκη της τέχνης του επιπλοποιού – συντηρητή παλαιών επίπλων.. Δουλειά που απαιτεί γνώσεις και ιδιαίτερη τέχνη.. Επιπλοποιός συντηρητής παλαιών επίπλων στην Κεφαλονιά είναι ο Νίκος Καππάτος. Γνώσεις, τέχνη, μεράκι.. Ο Τάκης Τόκκας, διευθυντής του casa-Museo Καραβόμυλος , μας τον συστήνει..
Περισσότερα Άρθρα
Share by: