Σιόρες μου, θα φκιάξετε σιντζούρτσουλα; Η συνταγή του Βαγγέλη Χριστάτου

Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου ΚΕΔΕΠ • 19 Ιουλίου 2023

Σιντζούρτσουλα, μια Κεφαλονίτικη ρετσέτα γλυκού


Τα Κεφαλονίτικα σπίτια, αλά ουζάντσα, τσι μέρες των γιορτάδωνε του Δωδεκαήμερου μισκοβολούνε από τα σπετζικά που γουζάρουνε οι νοικοκυράδες για να φκιάξουνε τσι τηγανίτες, τα ξεροτήγανα, τα σιντζούρτσουλα και τσι άλλες ντελικατέτσες.


Ούλο το σπίτι έχει φεστίνι και η κυρά, μέρες πού ’ναι, πρέπει να έχει έτοιμες ντολτσέτες για να τρατάρει τα παιδιά που θα σονάρουνε τα κάλαντα αλλά και για το βιζιτόριο.


Τα σιντζούρτσουλα ή σιντζούρτζουλα ή σιντσίρτσουλα ή σιντίρτσουλα ή σνιρτζίτσουλα είναι ένα σχετικά εύκολο και γρήγορο ντόλτσε, της cucina povera του νησιού, με γευστική απλότητα και καθαρότητα, οικεία στην γευστική μνήμηκαι γι αυτό αγαπητό. Συνηθιώνται στην περιοχή τση Σάμης αλλά και στην αποδέλοιπη Κεφαλονιά.

Σιντζούρτζουλα

Η ρετσέτα είναι ρεγάλο του Βαγγέλη Χριστάτου, ζαχαροπλάστη τση Σάμης. Μπορείτε να αγοράσετε τα παραδοσιακά σιντζούρτζουλα από τους φούρνους τους, φτιαγμένα με την ίδια συνταγή, όπως αυτή που μας αποκάλυψε.

Σιντζούρτσουλα με συνταγή του ζαχαροπλάστη Βαγγέλη Χριστάτου.


Υλικά:


  1. Λάδι  1 φλιτζάνι τσαγιού
  2. Κρασί 1 φλιτζάνι τσαγιού
  3. Κότο 1 Φλιτζάνι τσαγιού
  4. Φαρίνα όσο πάρει
  5. Σουσάμι
  6. Κανέλα


Ετοιμασία


Σε κατσαριόλι βράζουμε  το λάδι και το κότο για 15’ λεπτά.


Στη συνέχεια σε μια λεκάνη ρίχνουμε την φαρίνα και ανακατώνουμε ίσαμε να γένει σφιχτή η ζύμη.


Ύστερα κόφτουμε κομματάκια από τη ζύμη, τα πλάθουμε μπαλάκια και τα απλώνουμε απάνω στο τρίφτη για να πάρουν ελαφρά πεπλατυσμένο σχήμα.


Στην συνέχεια τους δίνουμε κυλινδρικό σχήμα.


Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ξανθοκοκκινίσουνε, τα αφήνουμε να κρυώσουνε, τα ματαρίχτουμε στο τηγάνι και τα μελώνουμε ή ρίχτουμε κότο, κανέλα και σουσάμι.


Γλωσσάρι


  • Αλά ουζάντσα= κατ’ έθιμο
  • Βιζιτόριο, το= κοινωνική επίσκεψη
  • Γουζάρω= χρησιμοποιώ
  • Κότο, το= πετιμέζι
  • Ντολτσέτα, η= γλύκισμα
  • Ρεγάλο,το=δώρο
  • Σπετζικό, το= μπαχαρικά
  • Φεστίνι, το =σπιτική γιορτή


Τάκης Τόκκας

 


Η πρώτη δημοσίευση του άρθρου είχε γίνει στις 21/12/2018 στο kefaloniapress.

Δείτε ακόμη...

Γενικά Αρχεία Κράτους, Τμήμα Κεφαλονιάς
Από Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου ΚΕΔΕΠ 19 Ιουνίου 2024
Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ),Τμήμα Κεφαλονιάς τίμησαν την διεθνή ημέρα των αρχείων με ξενάγηση στις 18 ιουνίου στα κτήρια που στεγάζεται στο Αργοστόλι επι των οδών Γερμενή και Κοντομίχαλου.
Στην Κεφαλονιά η εκκλησιαστική γιορτή τ’ Αdιμήρι /Αντιμήρι στις 23 Αυγούστου. Του Τάκη Τόκκα
Από Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου ΚΕΔΕΠ 20 Ιουλίου 2023
Στην Κεφαλονιά η εκκλησιαστική γιορτή τ’ Αdιμήρι /Αντιμήρι στις 23 Αυγούστου. Σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη και παράδοση οι μεγάλες γιορτές της χριστιανοσύνης με πρότυπο τις εβραϊκές γιορτές έχουν προεόρτια, εόρτια, μεθεόρτια και διαρκούν οκτώ ημέρες. Τ’ Αντιμήρι ή Αντιμίρι, (παλιότερα στην σελίδα αυτή με ανάρτηση αναγνώστριας, έχει προταθεί η γραφή της λέξης με –οι-από το αρχαίο <αντίμοιρος>= αυτός πού παίρνει ίση μερίδα- απόδοση- γιορτασμού με την ημέρα της γιορτής), δηλαδή η απόδοση της γιορτής & τα εννιάμερα της Παναγίας, ανήκουν στα μεθεόρτια και εξακολουθούν να έχουν τον γιορταστικό χαρακτήρα ενώ για κάποιους μελετητές συμπεριλαμβάνει και το πανηγύρι.
Νίκος Καππάτος: Συντηρητής παλαιών επίπλων, μια σπάνια τέχνη στην Κεφαλονιά
Από Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου ΚΕΔΕΠ 20 Ιουλίου 2023
Δυστυχώς οι σεισμοί του 1953 ισοπέδωσαν την Κεφαλονιά, κατέστρεψαν χιλιάδες σπίτια και αφάνισαν νοικοκυριά. Έπιπλα -έργα τέχνης, εκκλησιαστική θησαυροί, οικοσκευές σπιτιών, εικόνες και έπιπλα εκκλησιών ουσιαστικά καταστράφηκαν κάτω απο τους τοίχους των γκρεμισμένων τοίχων.. Λίγα έμειναν .. Ελάχιστα διασώθηκαν.. Και μετά ήρθαν τα δύσκολα. Να στηθεί όπως όπως το σπίτι, να βάλουμε το κεφάλι μας μέσα.. Με τι ψυχή και τι κουράγια, με τι πόρους να συντηρήσεις τα παλιά σου έπιπλα.. Υστερα μας πήρε και μας σάρωσε ο μοντερνισμός, η φορμάικα, η ευκολία , το έπιπλο περιορισμένης χρήσης , το φθηνό και το ακριβό. Κάποιοι κατάφεραν να περισώσουν κάτι απο τα οικογενειακά έπιπλα.. Έτσι σήμερα σε περιορισμένο αριθμό έχουν διασωθεί έπιπλα οικοσκευές, τέμπλα , στασίδια.. Ότι διασώθηκε απαιτεί συντήρηση.. Και τότε έρχεται η ανάγκη της τέχνης του επιπλοποιού – συντηρητή παλαιών επίπλων.. Δουλειά που απαιτεί γνώσεις και ιδιαίτερη τέχνη.. Επιπλοποιός συντηρητής παλαιών επίπλων στην Κεφαλονιά είναι ο Νίκος Καππάτος. Γνώσεις, τέχνη, μεράκι.. Ο Τάκης Τόκκας, διευθυντής του casa-Museo Καραβόμυλος , μας τον συστήνει..
Περισσότερα Άρθρα
Share by: